CRÒNIQUES


L'AMBIENT MATINAL (9h)



Les 9 del matí. La porta del bar central de l’Autonòma comença a ser transitada. Cames que venen i que se’n van són la tònica dels primers minuts matinals al bar de la “Cívica”. La olor a cafè impregna les robes de la poca gent que s’asseu a les seves colorides cadires. El vapor que desprenen les tasses a l’entrar en contacte amb l’atmosfera idíl·lica del bar afavoreix a gastar una estona obligada al bar de la universitat.

L’abundància de gent que supera la 50ena d’anys donen un “color” diferent i inusual a les rialles i ambient juvenil que es respira habitualment. Gent amb anoracs de pell d’animal es desprenen de les seves robes. Cada cop es troben més a gust. Esdevé un lleuger xiuxiueig fruit de les primeres converses matinals.

El bar es comença a omplir.

Gent jove s’aglomera com a punt de trobada. El seu objectiu: passar una bona estona, riure i fer treballs. El protagonista principal i que acompanya a cada un d’aquests joves, són, per unanimitat, els croissants.
Les 10:44h. El primer torn matinal ha acabat. El bar, semidesert, torna a la seva tranquil·litat inicial.

D’aquí uns hores, el bar viurà els seus minuts d’auge...






ESMORZARS I MIGDIA (12h)


Les 12:00h. El bar de l’Autònoma està solitari. Els croissants i els cafès es substitueixen per refrescos i entrepans. La poca gent que hi ha fa que el silenci s’apoderi de l’establiment. Els alumnes es concentren, ara, a les afores del bar. El sol que acaba de sortir afavoreix una estada agradable a l’exterior. Els fumadors i les ampolles de cervesa, són, ara, les vertaderes protagonistes.

El bar està buit per dins, però per fora comença a respirar un bon ambient universitari. Els joves treuen el cap com si de cargols després de pluja es tractessin.  Mentrestant, els treballadors es preparen pel primer torn de dinar. Els primers estudiants en fer l’àpat no tardaran en arribar. La cuina comença a escalfar motors. Olors diverses es fusionen.

Fora, a la Plaça, els estudiants seuen mentre mengen i reposen per a les següents classes. Tres estudiants representants del Servei Itinerant de l’Autònoma s’han establert enmig de la plaça per tal de realitzar enquestes per millorar el servei que ofereix l’UAB. Estudiants curiosos s’aturen, d’altres segueixen el seu rumb sense parar.

Les 12:30. La plaça i el bar segueixen sense gaire moviment. És divendres  i es nota.














L'HORA DE DINAR

Les 14:00h. El bar principal de la Universitat Autònoma de Barcelona cobra vida, després de tot un matí de tranquil·litat, llargs cafès, xerrades i treballs. És l’hora de dinar i els afamats alumnes surten de les aules amb esperança d’acabar la jornada i a la vegada començar el llarg pont que tenen per davant.

Ara l’olor a cafè ha desaparegut de l’establiment. La flaire de macarrons i bistec que embolcalla els estudiants, professors i treballadors és el que predomina en aquest espai. La cua per agafar el menjar comença a ser llarga, però això no sembla molestar als presents. A l’alta banda del menjador si que hi ha una cua més empipadora; la dels microones, els alumnes seriosos esperen per a poder escalfar el “tupper” que des de fa unes hores esperen amb ansies.

La plaça cívica, està plena, alumnes que van i venen. Alguns marxen cap a casa, altres s’asseuen tranquils aprofitant la calor insòlita d’un 2 de desembre.

El que abans només era un xiuxiueig s’ha convertit en rialles i en ganes de gaudir dels dies de festa. Entre aquest bon ambient, abandonem el bar i la plaça Cívica, tot pensant el bé que es pot arribar a viure sent estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona.